Nog geen twaalf en dan?

Tja, wat doe je als je nog te jong bent voor het ‘echte’ spelletje..? Ringlopen, uren ringlopen vooral in de zomer tot het donker werd en soms nog even in het donker. Twee locaties en meestal vier deelnemers. Eén locatie in de wijngaardstraat  het klinkerstraatje in de achtertuin van de familie Willemse. De tweede en meest favoriete locatie -mooi vlakke tegels- was te vinden in de schuurmanstraat bij de familie Minderhoud. De vier deelnemers spreken voor zich.

Meestal begon een dagje ringlopen met 30 beurten op 38milimeter (hoe kan het ook anders). Als je deze niet allemaal wist te steken was je bij voorbaat al uitgeschakeld voor de hoofdprijs. Vaak zelfs hadden we de grootste lol als iemand het niet lukte want het was toch eigenlijk best makkelijk. Na 30 beurten uiteraard de kampen om het dagklassement, de bekers en natuurlijk de pollepel. Tot 20mm mocht je gewoon geen fout maken want er was altijd wel iemand die deze stak. Pas op 14mm werd het spannend . Er zijn zelfs middagen geweest dat er twee of drie keer 10mm aan te pas moest komen om te kunnen winnen.

Na de eerste wedstrijd kwamen er allerlei varianten aan te pas om toch wat afwisseling te houden. Op alle ringen vijf  keer,  zodat we aan het eind toch weer uitkwamen op 30 ringen. Een schuinsteek competitie waar de ring dwars in de bus ging zodat je langs de zijkant moest steken. Maar ook imitaties van ringrijders die we wekelijks aan het werk zagen. ‘Echte’ ringrijders met bijzondere stijlen en vreugdekreten werden regelmatig tot in details nagedaan, tot groot vermaak van de rest.

Om de uitdaging nog groter te maken werden  zelfs ringentjes  gemaakt van 8 tot 5 mm, zolang het maar op de punt van lans kon. In de wijngaardstraat gebeurde dit niet veel. Als mijn vader dit zag stond hij altijd afkeurend te kijken, zulke ringen hadden geen enkel nut vond hij: “Die dinge bin vee te klein.”

Was alles dan zo leuk en aardig op zo’n middagje? Vaak wel maar zeker niet altijd. Als iemand voor de vierde keer aan het touw trok, terwijl een ander in opperste concentratie probeerde een belangrijke ring mee te nemen, dan kwam werd er regelmatig een  tik of schop uitgedeeld.

Roel Willemse