Domburg 1 pakt na een historische dag de titel in de Ereklas. Historisch omdat Roel Willemse, Martijn Minderhoud en Emiel Provoost 90 vd 90 ringen staken!

Na de mooie eindsprint van Domburg 2 in 2014, waardoor degradatie voorkomen werd, reden in 2015 weer ‘gewoon’ twee drietallen mee in de hoogste klasse van het ringrijden.

Domburg 1 bestond uit Roel Willemse, Martijn Minderhoud en Emiel Provoost, Domburg 2 werd bevolkt door Tristan de Visser, Sander Willemse en ereklas debutant Niels Joziasse.

Beide Domburgse drietallen kwamen zoals de laatste jaren altijd het geval is weer vol gas uit de startblokken. Domburg 2 wist echter in beurt vier slechts één ring te steken waardoor ze meteen terugvielen in het klassement.

Domburg 1 maakte geen fouten en mocht na vijf beurten de groene sjerpen aantrekken. De ringen gingen er makkelijk op maar de pechvogel landde bij Martijn Minderhoud. Zijn paard liep te trekkebenen in de box en bij het schoonmaken van de hoef van ditzelfde paard sneed hij zichzelf ongelukkig in de rechterhand. Martijn werd snel opgelapt maar helaas voor het paard kwam het einde van de wedstrijd steeds dichterbij. Een reservepaard werd ingevlogen en Martijn hoefde desondanks slechts twee beurten in te halen.

Dat het met de concentratie en vorm wel goed zat bleek in die beurten. Ondanks het ‘gedoe’ bleef Domburg 1, op dat moment Roel en Emiel, zeer koel elke beurt de ringen meenemen.

Nadat Martijn op een nieuw paard zijn inhaalbeurten raak gestoken gehad bleef de groene sjerp om de Domburgse schouders. Dat de pech voor Martijn nog niet over was bleek wel toen zijn nieuwe paard struikelde en Martijn een duikeling in het zand maakte. Gelukkig was de ring al gestoken en kon Martijn deze keurig netjes afgeven aan het eind van de baan! Emiel die als derde reed en even moest wachten bleef ijzig kalm en nam zijn ring mee, nog steeds de 100% score!

Zo werd de middagpauze gehaald na en bizarre ochtend waarin ook de weergoden zich roerden. Een droog en relatief warm begin van de dag draaide in de loop van de ochtend naar nat en koud.

Domburg 2 herstelde zicht van de domper in de vierde beurt en stond in de middagpauze in de subtop met 43 van 45 te steken ringen. Domburg 1 ging alleen aan kop met 45 van de 45 ringen, op de voet gevolgd door Gapinge 1 met 44 van de 45.

In de middag viel Domburg 2 langzaamaan wat weg uit de subtop door missers van Sander en Niels. Na 30 beurten eindigde dit drietal keurig op de 7e plaats met 83 ringen die als volgt verdeeld werden; Tristan 30, Sander 27 en Niels 26. Voor Tristan betekende zijn 30 ringen nog een toetje in de vorm van de kamp om het persoonlijk kampioenschap.

Domburg 1 ging na de middag vrolijk verder waar het gebleven was. In beurt 19 miste achtervolger Gapinge 1 een tweede ring waardoor de marge opliep naar twee ringen. Evenals vorig jaar een ongekende luxe op het niveau van de Ereklas. Nu was het zaak om dit wel vol te gaan houden tot het einde.

Inmiddels was ook de zon gaan schijnen in Kapelle en maakte iedereen zich op voor een zenuwslopende serie beurten waarin Domburg 1 z’n mooie voorspong probeerde te behouden en tevens nog steeds voor de 90 vd 90 ringen kon gaan.

Gapinge 1 bleef insteken en eindigde na 30 beurten op 88 vd 90 te steken ringen. Direct daarna kwam Domburg 1. Twee  ringen betekende kampioen, drie ringen historie schrijven. Het werden er drie waarmee Domburg 1 met 90 vd 90 ringen kampioen werd van de Ereklas. Evenals in 2012 een vreugde explosie in het Domburgse kamp door deze fantastische prestatie van Roel, Martijn en Emiel.

Door deze mooie prestaties mochten de vier Domburgers ook nog gaan kampen om het persoonlijk kampioenschap. Emiel viel af op 32mm, Martijn op 26 en Tristan miste de 20mm wat helaas niet genoeg bleek voor de prijzen. Roel wist t/m 14mm in te steken en bleef over met Sjaak Janse van de afdeling Souburg en Cees Wisse uit Ritthem. Op de 10mm liet Roel zijn eerste ring van de dag hangen. Sjaak Janse stak in en door een misser van Cees Wisse ging de persoonlijke  titel mee  naar Souburg. Na wederom een misser op 10mm wist Roel in derde instantie wel te steken. Cees Wisse kon niet meer volgen waardoor de persoonlijke reservetitel ook nog mee naar Domburg ging.

Helaas moesten er ook weer twee drietallen degraderen. Zuid-Beveland 1 en Biggekerke 3 kenden een zeer moeilijk dag waardoor zij een stapje terug moesten doen.

 

nr. afdeling deelnemer aantal ringen totaal drietal
    Roel Willemse 30  
 1. Domburg 1 Martijn Minderhoud 30 90
    Emiel Provoost 30  
    Krijn Coppoolse 30  
 2. Gapinge 1 Dennis Willeboordse 28 88
    Bennie Paauwe 30  
    Roald Leendertse 29  
 3. Biggekerke 1 Robby Koets 29 87
    Frank Brasser 29  
    André v Maldegem 27  
 4. Gapinge 3 Jennie Paauwe 29 85
    Abco Jobse 29  
    Cor Janse 30  
 5. Souburg 1 Sjaak Janse 30 84
    Sjaco de Visser 24  
    Johnny Wisse 28  
 6. Meliskerke 1 Cynthia Rotte 30 83
    Alex Krijger 25  
    Tristan de Visser 30  
 7. Domburg 2 Sander Willemse 27 83
    Niels Joziasse 26  
    Paul vd Broeke 27  
 8. Gapinge 2 Sebastiaan Sturm 30 81
    Moniek Cobijn 24  
    Cees Wisse 30  
 9. Ritthem 1 Edwin Dellebeke 27 80
    Irina Trujillo 23  
    Rudy Koets 28  
10. Biggekerke 2 Leon Leendertse 27 80
    Anika Lampert 25  
    Ronald Geertse 29  
11. Grijpskerke 1 Edward Dingemanse 22 78
    Pieter Geertse 27  
    Marije Schreijenberg 25  
12. Biggekerke 3 Arno Francke 24 76
    Frenk Leendertse 27  
    Jan Besuijen 28  
13. Zuid-Beveland 1 Peter de Vos 19 70
    Djangko Besuijen 23  
         
  Persoonlijk kampioen SJAAK JANSE    
  Persoonlijk res.   kampioen ROEL WILLEMSE