Jongerenwedstrijd

De eerste officiële wedstrijd van het seizoen was dit jaar in Grijpskerke. Namens de Domburgse Ringrijders was er één iemand die meedeed aan de jongerenwedstrijd, namelijk Lotte Provoost. De ochtend begon fris met wat wind en een hagelbui, gelukkig was er in de middag ook nog plaats voor de zon.

Er werden 24 beurten gereden tijdens deze wedstrijd, dit in verband met de dodenherdenking. Lotte reed een prima wedstrijd en stak 21 van de 24 ringen. Ze stak de laatste twee ringen en mocht zich opmaken voor de kamp op de pollepel. Tijdens deze kamp deed ze goed mee, was dichtbij de winst maar miste helaas op de 14mm. Echter misten ook de andere rijders, die nog in de race waren, deze ring. Hierdoor mochten de rijders nog eens terug op de 14mm, Teun Dingemanse stak deze als eerste in. Alle andere rijders wisten nu wat ze te doen stonden. Ook nu zat Lotte weer erg dichtbij maar miste, net als de andere overgebleven rijders, deze ring. Hierdoor werd Teun Dingemanse de winnaar van de pollepel.

De winnaar van de Jongerenwedstrijd 2019 is Bram van Boxel van de afdeling Gapinge, hij stak als enige 24 van de 24 ringen.

De versieringsprijzen gingen naar Nancy de Visser van de afdeling Oostkapelle en Daphne Machielse van de afdeling Ritthem.

Ere klas

De Ere klas kent weinig geheimen voor de Domburgse ringrijders. Al jaren zijn we goed vertegenwoordigd door twee sterke drietallen die nauwelijks voor elkaar onderdoen. De laatste jaren zijn er in de Ere klas wel wat verschuivingen geweest. ‘Nieuwelingen’ als Nieuwland en Grijpskerke handhaafden zich op het hoogste niveau en wilden ook graag de Ere klas organiseren. Grijpskerke was vorig jaar alweer voor 2e keer gastheer en Nieuwland mocht dit jaar de organisatie op zich nemen.

Voor vele ervaren rijders was Nieuwland één van de laatste dorpen waar ze nog niet gereden hadden, die kon nu ook van het lijstje. Het prachtige baantje naast de kerk met een fantastische ringrijweer, -niet te warm en windstil- vormde ideale ingrediënten voor een dag van hoog niveau ringrijden.

Domburg 1 bestond dit jaar uit Tristan de Visser, Emiel Provoost en Martijn Minderhoud. Bijna als vanouds ging dit drietal uitstekend van start en maakte het de status van favoriet voor titelprolongatie helemaal waar. Na 5 beurten mochten dan ook de groene sjerpen om de schouders. Hier waren ze overigens niet de enigen. Ook de mede titelfavoriet Gapinge 1 was foutloos de eerste beurten doorgekomen evenals Grijpskerke 1, Biggekerke 1 en Ritthem 1.

Domburg 2 bestaande uit Coen Minderhoud, Roel Willemse en Denise Klap begonnen niet zo lekker door een misser in de eerste beurt van Denise maar snel werd orde op zaken gesteld en werd de achtervolging ingezet. Na 5 beurten bleef het bij die ene misser.

Zo rond de 10e beurt kwam er opeens de klad in bij vele drietallen. Tristan liet een ring hangen in de 9e beurt en ook de andere drietallen op Gapinge 1 na lieten één of meerdere ringen hangen. Zo stonden de twee Domburgse drietallen in de middagpauze op een mooie gedeelde 2e plaats achter het nog foutloze Gapinge 1.

De perfect georganiseerde lunch van de afdeling Nieuwland deed iedereen goed want na de middag steeg het niveau. Zodra het niveau stijgt weet je ook dat er weinig wisselingen plaatsvinden en begint het mentale spelletje steeds meer te werken. Domburg 1 en 2 mochten achtervolgen en konden slechts hopen op een foutje van de koploper. Nu hebben Domburg en Gapinge de afgelopen jaren elkaar regelmatig afgewisseld en zelden werd ’s middags nog iets cadeau gedaan aan elkaar maar je weet het nooit.

Ook in 2019 bleven de verschillen uiterst klein en na 30 beurten eindigde Domburg 1 met een prachtige 89 van de 90 ringen. De lansen gingen over naar Gapinge 1 die het klusje mochten klaren voor de titel met een foutloze score. De druk kreeg geen vat meer op dit drietal en met 90 van de 90 reed Gapinge 1 de titel naar huis! Domburg 2 zat nog te wachten om ook een fantastische prestatie neer te zetten en deed dat ook door 89 van de 90 te steken.

Een kamp tussen de twee Domburgse drietallen moest de beslissing brengen voor het reserve kampioenschap en plaats 3. Op de 26 millimeter was het scherpste er wel af bij de rijders maar bleek Domburg 2 nog het meeste over te hebben. Met 2 van de 3 26 mm ringen eisten ze het reserve kampioenschap voor zich op.

Het persoonlijk kampioenschap was niet meer aan de Domburgers besteed. Ze haakten één voor één af en kwamen eigenlijk niet meer in de buurt van een persoonlijke titel. Deze ging wederom naar Teun Dingemanse van de afdeling Grijpskerke met Dennis Willeboordse als reserve kampioen.

Ondanks dat de titel dit jaar niet geprolongeerd kon worden zal deze Ere klas niet snel vergeten worden door de goede prestaties, de heerlijke locatie, goede organisatie en het fantastische weer. De ringrijders konden genieten van een mooi dagje ”van huus”.

Eerste klas

Als verslaggever probeer je altijd weer iets leuks te maken van de stukjes waardoor de lezer niet elk jaar een zelfde soort verslag leest van een klasse wedstijd. Dat valt niet mee want er rijden elk jaar 13 drietallen een hele dag 30 beurten. Na 5 beurten komen er groene sjerpen en aan het einde van de dag heb je een kampioen en twee degradanten, je roept nog iets over het weer en dan heb je het wel zo’n beetje.

Domburg 3 maakt het leven van de verslaggever erg makkelijk want wat een fantastische prestatie hebben Lotte Provoost, Niels Joziasse en Joyce de Visser geleverd in Koudekerke!

Nagenoeg de hele dag reden ze in de groene sjerp en waar alle drietallen om hun heen af en toe iets lieten hangen gaven ze zelf geen strobreed toe. Stoïcijns na die ene misser van Lotte in de 2e beurt. Een comfortabele voorsprong in de middagpauze op Westkapelle 1 en Meliskerke 1 groeide naarmate de dag vorderde zelfs naar maar liefst 5 ringen marge op de eerste achtervolgers!

Nu moet je tijdens klassewedstrijden jezelf nooit rijk reken maar dat dit drietal in ieder geval ging promoveren dat kon na 25 beurten toch bijna niet meer mis gaan. Kopvrouw Lotte was heel erg vast en dat was lekker voor Niels en Joyce om foutloos te volgen. Met slechts die ene misser stevende Domburg 3 ook nog eens af of een historische 89 ringen in de Eersteklas!

Beurt 29 kon het gaan gebeuren. De voorsprong van vijf ringen betekende dat één ring voldoende was voor promotie en twee voor het kampioenschap. Met de finish in zicht stak Lotte de 29e ring en was promotie een feit! Toch sloegen de bibbers nog

even toe want zowel Joyce als Niels misten hun eerste ring in 29e beurt en dat betekende nog 15 minuten wachten voordat het echt afgemaakt kon worden.

Doordat de concurrentie geen ringen had laten hangen mochten onze strijders het helemaal zelf gaan doen en ze slaagden met glans! Met een volle bak in beurt 30 pakte Domburg 3 op formidabele wijze het kampioenschap van de Eersteklas 2019. Daardoor rijdt Domburg volgend jaar voor het eerst sinds 2007 met drie drietallen in de Ere klas,

Meliskerke 1 degradeerde in 2018 voor het eerst sinds heel veel jaren uit de Ereklas maar poetste dat direct weer weg in 2019, zij werden reservekampioen en zien we volgend jaar ook terug op het hoogste podium.

Degradatie was er voor Aagtekerke 2 en Zuid-Beveland 2. Het persoonlijk kampioenschap werd mede door de missers van Niels en Joyce een tweestrijd tussen Koen Minderhoud en Johnny Wisse. Koen Minderhoud besliste de kamp in zijn voordeel en werd persoonlijk kampioen.

We zijn als vereniging ongelooflijk trots op deze -toch nog- jonge rijders die voor onze vereniging willen uitkomen in de klassewedstrijden. Dat ze dan in 2019 zo’n schitterende en historische prestatie voor zichzelf en onze vereniging neerzetten dat maakt ons zeer gelukkig. Het ringrij jaar 2019 is fantastisch begonnen!

Kermis

Een warme dag stond er voor de boeg. Zaterdag 29 juni werd de Domburgse Kermis weer verreden, de eerste dorpswedstrijd van het seizoen.

Met 17 rijders waren we lekker vlot aan het doorrijden. Al snel kwamen we bij de 8e tot en met de 12e beurt. Deze beurten tellen voor de ochtendbekers, 5 rijders met 4 van de 4 ringen. Marcel Provoost, Martijn Minderhoud, Bram de Visser, Lotte Provoost en Emiel Provoost maakten zich op voor de kamp. Bram en Marcel vielen al snel af, waardoor de strijd tussen Martijn, Lotte en Emiel ging. De 1e beker werd gewonnen door Emiel Provoost, een prachtig nieuw paardenbeeld geschonken door Hoefsmederij F. Passenier. De 2e ochtendbeker werd gewonnen door Lotte en 3e ochtendbeker was voor Martijn.

In verband met het warme weer is er voor gekozen om ‘s ochtends al 20 beurten te rijden. Met een aantal van 17 rijders was dit geen lastige opgave. Zo hadden de paarden ‘s middags met het warme weer meer rust.

Na de middagpauze maakten we ons op voor de laatste tien beurten. Na 30 beurten hadden we twee rijders met 30 van de 30: Martijn Minderhoud en Emiel Provoost. Na een spannende kamp werd Emiel de winnaar van de Domburgse Kermis.

De laatste acht beurten tellen mee voor de middagbekers. Met twee missers, mocht er ook meegekampt worden voor de 8e beker. Deze kamp werd gewonnen door Bram de Visser. Hierna mochten Frank Passenier en Simon de Visser uitmaken wie de 6e en 7e beker mee naar huis zou nemen. Na een lastige start voor Simon, wist hij de dag prachtig af te sluiten door deze kamp te winnen en de 6e beker mee naar huis te nemen.

De laatste vijf rijders waren ook al zeker van een beker, maar moesten onderling uit gaan maken wie de 1e beker zou winnen. De 5e beker werd gewonnen door Bob Maranus en de 4e beker door Lotte Provoost. Martijn Minderhoud, Joyce de Visser en Emiel Provoost waren nog over, op de 14mm werd uitgemaakt wie de 1e beker zou gaan winnen. Emiel stak als enige deze ring in, waardoor hij naast de 1e ochtendbeker nu ook de 1e middagbeker bemachtigd had. Martijn en Joyce kwamen

terug op de 14mm, Joyce nam deze ring mee en werd de winnaar van de 2e beker. Martijn won de 3e beker.

De kamp om de pollepel werd ook gewonnen door Emiel Provoost, hij liet zien dat hij in uitstekende vorm is, hij moest hiervoor de 10mm steken! Emiel werd hierdoor de grote winnaar van de Domburgse Kermis: dagkampioen, 1e ochtendbeker, 1e middagbeker en winnaar van de pollepel.

De versieringsprijzen gingen dit jaar naar Michiel Bernard en Milou van Belzen. We kijken terug op een warm, maar weer een fantastische kermis.

Eerste folkloristische dag

Het abdijplein en omgeving vormde weer het decor voor de 1e Folkloristische dag in Middelburg. Drie Domburgers in actie, Simon de Visser in de sjees en Tristan de Visser en Emiel Provoost te paard in de ringrijbaan.

Simon vormde zoals de laatste jaren weer een combinatie met Ria Minderhoud van de afdeling Koudekerke. Helaas moesten Simon en Ria de strijd voortijdig staken terwijl ze wel goed op steek waren. Ze eindigden op de 28e plaats met 42 ringen na 11 beurten. In de versieringscategorie voor het kostuum behaalde dit paar een mooie 5e plaats.

Bij de ringrijders twee jongelingen in actie, Tristan en Emiel reden 30 beurten en maakten beide geen enkele fout. Nog drie andere rijders bleven ook foutloos en dus moest een kamp de beslissing brengen. In een mooie kamp bleven Emiel en Tristan over op de 10mm. Tristan miste de eerste poging maar Emiel kon het nog niet afmaken. De tweede poging op 10mm bracht de beslissing. Tristan liet hem hangen en Emiel klaarde nu wel de klus en won daarmee de wedstrijd op het abdijplein.

Bij onze mooie folklore hoort natuurlijk ook een goede kleding en versiering van het paard. Tristan had dit het best op orde en hij won dan ook de prijs voor de combinatie mooiste ruiter en paard.

Het Open Wasschappels kampioenschap ringrijden

Deze wedstrijd is een begrip bij de ringrijders. Een populaire wedstrijd getuige de grote wachtlijst die er momenteel is voor deelname. In 2018 won Emiel Provoost nadat hij heel vroeg in de ochtend te horen kreeg dat hij mee mocht doen als invaller.

Gelukkig mocht Emiel zijn titel verdedigen in 2019. Andere Domburgse kapers op de kust waren Tristan de Visser, Roel Willemse en Lotte Provoost. Het niveau lag erg hoog in de beginfase van de wedstrijd waarbij elke beurt meteen de toon gezet werd door Emiel, (die als titelverdediger bovenaan het bord stond) met zijn drietal genoten Tristan en Roel. Zij bleven alle drie foutloos in de ochtend. Net voor de pauze vielen er in een paar beurten tijd 5 koplopers af. Na de middagpauze maakten de koplopers geen fouten meer zo werd er na 25 beurten gekampt met 6 rijders waaronder Emiel, Tristan en Roel.

In de kamp haakte Roel als eerste af. Emiel miste 14mm en zag daarmee titelprolongatie aan zich voorbij gaan. Het was Tristan die als langste overbleef en op 10mm ook zijn laatste concurrent Krijn Coppoolse achter zich liet. Daarmee boekte Tristan zijn tweede dagoverwinning in Westkapelle na zijn winst in 2016.

De bekerkamp was drukbezet. Roel viel af op 20mm. De 14mm zorgde ervoor dat er precies 6 rijders voor 6 bekers overbleven. Alleen Emiel en Lotte wisten vervolgens de 10 mm te steken. Nadat de andere bekers uitgekampt waren waarbij Tristan de

4e beker uit het vuur sleepte, volgde opnieuw de 10 mm ring voor Emiel en Lotte. Emiel stak opnieuw 10 mm en won hiermee de 1e beker. Ondanks haar misser op de 2x 10mm behaalde Lotte natuurlijk een fantastische prestatie door in dit deelnemersveld een 2e beker te winnen

Met bijna de helft van de deelnemers werd op 20mm begonnen met de pollepelkamp. Emiel reed voorop en zette weer de druk op alle achtervolgers. Na het steken van 14mm bleek alleen Krijn Coppoolse nog te kunnen volgen. De prachtige tweestrijd werd door Emiel gewonnen door 2x 10mm te steken.

Een gezellige, sportieve en perfect georganiseerde dag werd een Domburgs feestje voor onze rijders en supporters.

Demonstratie

Zaterdag 20 juli was het tijd voor de Demonstratie op de markt. Op één bui na, heerlijk weer voor een middag en avondje ringrijden. Ook dit jaar reden er verschillende gastrijders mee vanuit de afdeling Grijpskerke, Aagtekerke, Biggekerke, Ritthem en Souburg.

Met 18 rijders gaat de wedstrijd vrij vlot. Uiteraard erg fijn dat er per ommegang werd gereden zodat de paarden, maar ook de rijders net even wat langer pauze tussendoor hebben. Rond 13.30 was het tijd voor een puntenkoers waarbij je als koppel een prijs kon winnen. Hiervoor moesten de koppels de 26mm en 20mm steken. Het werd geen grote strijd, want alleen Bram de Visser en Cor Janse slaagden er in om deze ringen mee te nemen.

Omdat de wedstrijd lekker vlot ging, kwam er nog een puntenkoers, maar dan een individueel. Voor de rijders een leuke onderbreking, maar natuurlijk ook voor het publiek! Hier liet Tristan de Visser zien dat hij na vorige week nog steeds goed op steek is. Hij won de puntenkoers op de 32mm, 26mm, 20 mm en 14mm.

Aan het eind van de dag 4 rijders met 30 van de 30. Martijn Minderhoud, Tristan de Visser, Bram de Visser en Emiel Provoost. Voor Bram 2 jaar geleden dat hij 30 van de 30 stak, dit was ook tijdens de Demonstratie op de markt. Hij slaagde er niet in om er met de dagoverwinning vandoor te gaan. Emiel Provoost liet zien dat hij in vorm is en pakte de tweede dagoverwinning op Domburg dit ringrijdseizoen.

Tijdens de Demonstratie hebben we 1 beker, hiervoor moest je de laatste 10 beurten steken. Na de kamp ging ook deze beker met Emiel naar huis.

De 10mm had de hele dag nog niet in de bus gehangen, maar bij de laatste kamp kwam hij in de bus. Martijn en Emiel gingen de strijd met elkaar aan voor de pollepel. Maar ook hier was Emiel de sterkste en nam de 10mm mee en ging ook de pollepel met Emiel mee naar huis.

De mooiste combinatie ruiter-paard ging tussen Jan Wisse en Tristan de Visser. Uiteindelijk was het Tristan die er met de beker vandoor ging.

We kijken terug op een gezellige en geslaagde dag!

Vrije wedstrijd Vlissingen

Na een aantal snikhete dagen was het de vraag of er überhaupt gereden zou worden op het Bellamypark in Vlissingen. De vooruitzichten waren goed en een lekker zeewindje zorgde op de dag zelf voor ideale omstandigheden. In deze omstandigheden gingen vier Domburgse rijders van start; Tristan de Visser, Roel Willemse, Lotte Provoost en Emiel Provoost

Er werd weer uitstekend gereden door de heren en dame en na 30 beurten mochten alle vier de rijders naar baan 1 voor strijd om de prijzen. Tristan en Emiel staken 30 ringen en gingen op voor de kamp om het dagkampioenschap met nog 10 andere rijders. Deze 12 rijders maakten er een prachtige kamp van. Op 10mm waren er nog vier rijders over. Helaas voor Tristan was hij al afgevallen, Emiel zat er nog wel bij. Krijn Coppoolse zette de toon door ook de 10mm direct in te steken. Ingmar Alewijnse en Emiel lieten de 10mm hangen voordat Teun Dingemanse deze wel instak.

In de strijd om de 3e plaats staken Ingmar en Emiel nu wel de 10mm, zodoende kwamen ze terug waarbij Ingmar de sterkste bleek door wederom in te steken. Het dagkampioenschap was voor Krijn Coppoolse die foutloos bleef in deze kamp door wederom de 10mm te steken. De tweede plaats was hiermee dus voor Teun Dingemanse.

Voor de bekerkamp kwalificeerden zich 24 van de 60 rijders! Ook Lotte en Roel wisten de laatste 10 ringen in te steken. Zij vielen ook als eerste af doordat ze de 20mm lieten hangen. Emiel haakte af op 14mm, kreeg nog een herkansing maar wist geen beker in de wacht te slepen. Tristan was wel op de afspraak toen de prijzen verdeeld werden. Sterker nog hij stak direct 10mm en bleef over met Dennis Willeboordse in de strijd om beker 1 en 2. Na een korte pauze volgde een werkelijk zinderende kamp waar nog langer gepraat zal worden. Deze kamp duurde ‘slechts’ 3 beurten waarin 6 keer de 10mm in de bus kwam en 5 keer! werd deze gestoken. Dennis stak deze ring 3 keer achter elkaar en dat was voor Tristan net teveel. De 1e beker ging dus mee naar Gapinge en Tristan pakte de 2e.

Het versieringsklassement in de categorie overige werd gewonnen door Tristan.

Klassementswedstrijd

Zaterdag 3 augustus stond de klassementswedstrijd op de agenda. 20 deelnemers aan de start en perfect weer om te ringrijden!

Na 12 beurten was het tijd om te kampen voor de ochtendbekers. 9 rijders mochten zich opmaken voor de kamp. De rijders lieten meteen zien dat ze goed in vorm zijn voor deze dag. Emiel was hierbij het sterkst en werd de winnaar van de 1e ochtendbeker, Martijn werd winnaar van de 2e ochtendbeker.

Debutant Gijs Steketee werd in de pauze voorzien van een snor van schoensmeer. Lang had hij deze snor niet op, in de eerste vaart na de pauze stak hij de ring en mocht hij zijn snor eraf halen. ‘s Middags was hij goed op steek, met 8 van de 8 op de bekers wist hij zonder te kampen de 1e beker van de kleine finale te winnen!

Rond half 4 waren er 5 deelnemers met 30 van de 30. Emiel Provoost, Tristan de Visser, Joyce de Visser, Coen Minderhoud en Martijn Minderhoud gingen uitmaken wie er met het dagkampioenschap van door ging. Dit zorgde voor een spannende kamp, waarbij de kleinste ring meerdere keren in de bus kwam te hangen. Coen Minderhoud viel af op de 14mm. Met vier rijders ging de kamp door op de 10mm. In de eerste vaart liet iedereen hem hangen, maar in de tweede vaart namen Tristan en Martijn hem mee. En ook in de derde vaart nam Tristan de 10mm mee, dit zorgde ervoor dat hij dagkampioen werd van de klassementswedstrijd!

Hierna was het tijd om te gaan kampen voor de 3 overige bekers van de kleine finale. Zoals hierboven al genoemd had Gijs de 1e beker van de kleine finale gewonnen. De kamp ging tussen Claudia de Kraker, Bob Maranus en Wilco van Eijzeren. Bob was

het sterkste in de kamp en won de 2e beker van de kleine finale. Claudia werd de winnaar van de 3e beker en Wilco won net als vorig jaar de 4e beker in de kleine finale.

In de grote finale 7 deelnemers voor 4 bekers. In de eerste vaart op de 26mm vielen Tristan en Joyce meteen af. Helaas viel Frank ook af, die de hele dag al erg goed meekampte. Coen Minderhoud liet zien dat hij ook in uitstekende vorm is, hij won de 1e beker in de grote finale. Hierna een strijd tussen broer en zus, Emiel werd winnaar van de 2e beker en Lotte van de 3e beker. Martijn nam de 4e beker in de grote finale mee naar huis.

Als laatste werd er gekampt om de pollepel. De laatste jaren kwam het ook al vaak voor dat hier de kleinste ring aan te pas moest komen. Maar liefst 17 rijders mochten zich voor deze kamp opmaken. Uiteindelijk waren er twee rijders die de 14mm staken, Frank Passenier en Joyce de Visser. Beiden rijders hadden deze prijs nog niet eerder gewonnen. Frank liet de 10mm hangen dus Joyce wist wat ze moest doen. En dat deed ze, ze stak de 10mm en werd de winnaar van de pollepel.

De versieringsprijzen gingen naar Coen Minderhoud en Tristan de Visser.

Tweede folkloristische dag

Tien, tien, tien, tien, tien, tien, tien, tien, tien, ging rond op het Molenwater in Middelburg op een historische 15 augustus 2019 voor de Domburgse Ringrijders Vereniging. Na een zinderende ontknoping zoals nog nooit vertoont in de historie van het ringrijden kroonde Emiel Provoost zich tot de nieuwe Zeeuws Kampioen.

Vijf banen met 175 rijders, waarvan 9 Domburgers die dit jaar in baan 1 mochten aantreden. Een mooie motivatie om daar ook te blijven tot het einde van de dag als er om de prijzen wordt gestreden. Midden op de dag won Tristan in het versieringsklassement de tweede prijs bij de categorie overig net achter zijn zus Nancy de Visser.

Na 30 beurten mochten Coen Minderhoud, Roel Willemse, Emiel Provoost en Tristan de Visser in baan 1 blijven. Roel alleen voor de bekerkamp de andere drie voor de bekerkamp en de strijd om het Zeeuws Kampioenschap.

Dit jaar werd er voor het eerst begonnen met de bekerkamp. Of de nieuwigheid ermee te maken had weten we niet maar de rijders haalden nog niet het beste in hen naar boven. Van de 29 bekerkampers vielen er al 9 af op de 26mm. Onder deze 9 ook serieuze kandidaten voor de hoogste prijzen. Helaas waren dit ook Emiel en Tristan. Coen en Roel streden verder op 20mm. Deze ring steken en je was zeker van een beker. Coen stak in en kon pauze gaan houden. Roel miste de 20mm en miste wederom in de herkansing waardoor hij geen kans meer maakte op een beker.

Op 14mm kwam Coen terug met 12 andere rijders. Coen miste en belande in de zware lange kampen om beker 6 t/m 12. Uiteindelijk leverde dit de 10e beker op voor Coen. De strijd om de koninklijke bekers werd er eentje tussen André van Maldegem (afdeling Gapinge), Stijn de Visser (afdeling Zoutelande) en Nick Meijers (afdeling Koudekerke). André van Maldegem piekte hierin als beste en stak 2x de 10mm waarmee hij voor het eerst in zijn ringrijcarrière hét Beeldje won.

De strijd waarom het uiteindelijk draait tijdens elke ringrijwedstrijd is natuurlijk het dagkampioenschap. Tijdens de 2e Folkloristisch dag is hier sinds 2006 de titel Zeeuws kampioen aan verbonden. 15 rijders kwalificeerden zich hiervoor door 30 vd 30 ringen te steken. Coen had er al heel wat kamp beurten op zitten maar mocht direct beginnen op de 20mm. Tristan en Emiel gingen op zoek naar revanche voor

een teleurstellende bekerkamp. De toon werd gezet door de Domburgers. Op de 20- en 14mm werden geen fouten gemaakt en achter hen vielen vele concurrenten weg. Wat gezegd op 10mm kwamen slechts vier rijders terug. Naast onze ijzers in het vuur was het enkel nog Joost Dingemanse van de afdeling Grijpskerke die een Domburgs podium kon voorkomen. Op de 10mm begon het zenuwslopende spel. Zowel Coen, Tristan als Emiel miste. Joost kreeg de kans maar kon ook net niet de 10mm meenemen waardoor de Domburgers opgelucht adem konden halen voor een herkansing.

In deze herkansing wist Coen wel 10mm te steken en kon allen Emiel nog volgen. Tristan wist in de kamp om de 3e plaats Joost van zich af te schudden. Hiermee werden al twee mijlpalen bereikt. Tristan pakte zijn eerste podiumplaats in het Zeeuws kampioenschap en het was zeker dat het een historische 1, 2 en 3 zou worden. Maar wie zou die titel pakken? De derde voor Coen of de eerste voor Emiel?

Er werd verder gereden op 10mm en wat toen volgde zal de geschiedenisboeken ingaan als de meest absurde kamp ooit. Absurd mooi welteverstaan! Coen voorop Emiel mocht volgen. Coen stak 10mm, Emiel ook, Coen stak 10mm een tweede keer, Emiel ook, Coen stak 10mm een derde keer Emiel volgde. Het ongeloof de oeh’s en aah’s en verbijstering op de gezichten van mede ringrijders en publiek groeide per beurt. Toen Coen ook de vierde keer stak kon het toch niet… of wel, jawel ook Emiel stak een vierde keer 10 millimeter. Er moest toch een keer iemand iets gaan toegeven? Het was Coen die de eerste ruimte prijsgaf hij miste de vijfde poging.

Emiel kreeg daarmee voor het eerst de kans om de klus te klaren en deed dit ook direct. Hij stak voor de VIJDE keer achter elkaar de ring van 10mm en pakte daarmee voor het eerst in zijn carrière het Zeeuws Kampioenschap! Een prestatie van top formaat van Coen en Emiel die beide de kamp van hun leven reden waar tot in lengte van jaren over nagepraat zal worden.

Demonstratie Simnia

25 jaar Simnia, een jubileum! Afgelopen zaterdag reden we de ring voor het 25e jaar bij Simnia (hiervoor natuurlijk bij Ter Mantelinge). Simnia maakte er een feest van. Rond 11.00 uur onthulde Wethouder Van Halderen samen met Simon en Bram de Visser, die geen wedstrijd van Simnia gemist hebben, de gedenkplaat die de samenwerking tussen Simnia en de Domburgse Ringrijdersvereniging laat zien.

Er reden ook deze keer weer gastrijders mee van de afdeling Grijpskerke, Nieuwland, Oostkapelle, Ritthem en Aagtekerke.

Na een aantal beurten was het tijd voor een puntenkoers om de RJ trofee. Na het steken van de 14mm waren Teun Dingemanse, Roel Willemse en Bram de Visser nog over. Bij de eerste kamp kwam de kleinste ring al gelijk in de bus. Teun stak als enige de 10mm en werd de winnaar van de RJ trofee!

Na de middagpauze reden we nog een puntenkoers. Om deze puntenkoers te winnen, moest de 8mm gestoken worden. Roel slaagde hier in na een kamp met Teun en won de mini puntenkoers!

Al snel naderde we het eind van de wedstrijd, er werden 20 beurten gereden en dat betekende dat vanaf beurt 13 de ringen meetellen voor de bekers. Vijf rijders hadden aan het eind van de wedstrijd de volle bak. Martijn Minderhoud, Teun Dingemanse, Niels Joziasse, Roel Willemse en Bram de Visser gingen samen de strijd aan voor het dagkampioenschap. Uiteindelijk was het weer Teun die te sterk was voor de andere rijders en werd de winnaar van Simnia.

Naast deze rijders, die de volle bak gestoken hadden, waren er nog 3 rijders die zich bij deze mannen voegden voor de kamp op de bekers. Joost Dingemanse, Jasper van der Maas en Joyce de Visser. Bij de 14mm vielen de meeste rijders af en bleven er nog 3 rijders over. Teun, Roel en Joyce gingen uitmaken wie er met welke beker naar huis ging. De 10mm werd tweemaal in de bus gehangen, maar alle drie lieten ze deze ring hangen. Bij de derde poging was het Teun die er met de eerste beker vandoor ging. Hierna werd de 14mm in de bus gehangen, Roel liet hem hangen en Joyce nam hem mee. Zo werd Joyce de winnaar van de 2e beker en Roel winnaar van de 3e beker.

Als laatste werd de pollepel uitgekampt, de afgelopen wedstrijden kwam ook hier de 10mm aan te pas. Tristan de Visser, Bram de Visser en Marlies Volmer mochten het op de 10mm proberen. Bram liet zien dat hij dit jaar in een uitstekende vorm verkeert en nam de 10mm mee en werd sinds enkele jaren weer de winnaar van de pollepel.

Aan het eind van de wedstrijd werd debutante Nina Bimmel gejonast, ze slaagde er in om 6 ringen te steken.

Op deze dag mogen enkele bewoners van Simnia bepalen wie de mooiste combinatie ruiter-paard is. Frank Passenier en Martijn Minderhoud werden uitgekozen tot winnaar.

Grote sjezenwedstrijd

Ritthem vormde het decor voor de afsluiting van het ring- en sjezenrijden seizoen 2019. De grote sjezenwedstrijd waarvan de winnaars zich een jaar lang Zeeuws Kampioen mogen noemen was goed bezet met 40 combinaties aan de start.

Namens Domburg één deelnemer aan de start en dat is natuurlijk Joyce de Visser. Samen met haar vaste sjezenpartner Hubert van der Maas. Ook in 2018 reden ze deze wedstrijd mee en kampten ze zich naar een prachtige vierde plaats, zou er dit jaar nog meer inzitten?

Het begin was goed en dat moet ook wel. Net als bij het ringrijden moet je ‘gewoon’ alle ringen steken om kans te maken op de titel ‘Zeeuws kampioen’. Uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan maar Joyce en Hubert maakten geen fout en na 8 ronden door Ritthem stonden ze bovenaan met nog 10 andere combinaties.

Het uitstekende weer hielp natuurlijk een handje mee voor de combinaties en aan het einde van de wedstrijd waren er 8 combinaties die met een volle bak eindigden.

De kamp om de dagtitel was spannend en viel in een definitieve plooi op 20mm. Vorig jaar was het de laatste 20mm ring die Joyce en Hubert van een ereplaats afhielden nu werden wel alle vier de ringen meegenomen en bleek er maar één combinatie te kunnen volgen. Nog niks beslist en zeker niet als je het moet opnemen tegen de regerende kampioenen Moniek Corbijn en Dennis Willeboordse.

Joyce en Hubert mochten als eerste op 14mm en staken daar 3 van de 4 ringen, erg knap maar ja wel een kleine beetje ruimte voor de achtervolgers om het af te maken. Dat dit niet zo makkelijk is bleek wel want Moniek en Dennis moesten zich gewonnen geven waardoor Joyce en Hubert voor het eerst Zeeuws Kampioen sjezenrijden werden!!!