Afdelingswedstrijden

Domburgse kermis Onder winderige omstandigheden en grote publieke belangstelling werd de traditionele Domburgse kermis op zaterdag 1 juli verreden. Negentien rijders stonden aan de start van deze wedstrijd. Drie rijders streden in de kamp om de drie ochtendbekers. Martijn Minderhoud werd winnaar van de derde ochtendbeker. Na een misser van Tristan de Visser op de 14 mm werd Emiel Provoost de winnaar van de eerste ochtendbeker.
Ook tijdens de puntenkoers was het Emiel die als enige de 14 mm wist te steken, waarmee hij ook winnaar werd van de puntenkoers. Martijn Minderhoud, Niels Joziasse, Tristan de Visser en Emiel Provoost streden in de kamp om de middagbekers. Na een spannende kamp was het wederom Emiel die de 14mm stak en hiermee werd hij de winnaar van de eerste middagbeker. Het was Tristan de Visser die de tweede middagbeker won. De strijd om het dagklassement ging tussen Martijn Minderhoud en Emiel Provoost. Beide rijders staken 30 van de 30 ringen. Na een kamp was het wederom Emiel die de winnaar werd. Emiel toonde zich ook weer het sterktst in de kamp om de pollepel. Hij wist 8 rijders achter zich te laten en ook deze prijs nam hij mee naar huis. Verseringsprijzen waren er voor Tristan de Visser(overige rassen)en Melanie van der Meulen(koudbloeds). Debutante Floor van Bruinesse wist 9 ringen te steken en won de aanmoedingsprijs.

Demonstratie Het was op zaterdag 22 juli weer tijd voor de jaarlijkse demonstratie in boerengoed op de markt van Domburg. Er stonden zeventien rijders aan de start van de wedstrijd, waaronder een aantal gastrijders van de afdeling Oostkapelle en afdeling Aagtekerke. Onder andere door de verschillende kampjes op de kleine ringen werd het een spannende wedstrijd. Het was Emiel Provoost die de winnaar werd van de grote en kleine puntenkoers. Aan het einde van de dag waren er drie rijders die 30 van de 30 ringen hadden gestoken. Emiel Provoost, Tristan de Visser en Bram de Visser. Na een spannende kamp om het dagklassement was het Emiel Provoost die de 14 mm wist te steken en daarmee de winnaar werd van het dagklassement. De kamp om de eerste beker startte met 5 rijders. Emiel wist hier Niels Joziasse te verslaan door de 10 mm te steken. Hierdoor werd hij de winnaar van de 1e beker. Ook won hij de pollepel. Tristan de Visser won de prijs voor de mooiste combinatie ruiter en paard.

Klassementswedstrijd  Zaterdag 5 augustus werd weer een prachtige dag ringrijden met veel publiek, gezelligheid en spannende kampen. Tweeëntwintig rijders stonden aan de start van de jaarlijkse klassementswedstrijd. Na een flinke regenbui startte de eerste kamp. Elf rijders streden in de kamp om de twee ochtendbekers. De ring moest verkleind worden tot de 10 millimeter. Het was Tristan de Visser die deze ring wist te steken, hij werd hiermee winnaar van de eerste ochtendbeker. Emiel Provoost won de tweede ochtendbeker. Het niveau van de rijders bleek weer erg hoog te liggen, er waren vier rijders die 30 van de 30 ringen staken. Dat de rijders aan elkaar gewaagd waren werd getoond in de kamp om de acht middagbekers. Ook in deze kamp moest de 10 millimeter er weer aan de pas komen. Het was Coen Minderhoud die voor Martijn Minderhoud en Lotte Provoost wist te blijven, hiermee werd hij winnaar van de eerste beker. Ook in de kamp om de tweede en derde beker werd de 10 millimeter gestoken, dit keer door Lotte Provoost. Zij werd hiermee winnaar van de tweede beker. De derde beker werd gewonnen door Martijn Minderhoud. De debutant Wiebe Provoost (12 jaar) schreef ringrij geschiedenis. Hij stak in zijn eerste wedstrijd maar liefst 30 van de 30 ringen. Iets wat nog nooit eerder vertoond is in het ringrijden. Wiebe toonde zich ook sterk in de kamp om het dagklassement. Maar het was Tristan de Visser die de 14 mm stak en hiermee winnaar werd van het dagklassement. Ook won Tristan de Visser de prijs voor de versiering bij de overige rassen. Melanie van de Meule won deze prijs bij de koudbloed paarden.In de kamp om de pollepel bleken Roel Willemse en Emiel Provoost aan elkaar gewaagd. Maar liefst zeven keer kwam de kwam de 10 millimeter in de bus te hangen. Uiteindelijk werd de kamp op de 14 mm beslist door Roel Willemse. Hij werd hiermee winnaar van de pollepel. Op deze dag reed Ko Jan Provoost  zijn laatste wedstrijd, hij beeindigde vandaag een lange imposante carriere.

Simnia Na een seizoen met onvoorspelbaar weer en veel regen tijdens de wedstrijden eind juli en begin augustus eindigden we met een prachtige dag met zon. De demonstratie bij Simnia op zaterdag 26 augustus was weer gezellig en goed bezocht ondanks het strandweer. Helaas viel het deelnemersaantal tegen en deze negatieve spiraal moet volgend jaar doorbroken worden (slechts 14 deelnemers aan de start). Er werd per ommegang gereden en na 14 beurten stonden er nog 6 rijders aan kop met een volle bak gestoken. Net na de middag ging het opeens hard. In één ommegang raakten we drie koplopers kwijt. Niet veel later viel er nog iemand af en zo kwamen Martijn Minderhoud en Roel Willemse aan kop van de wedstrijd. Het leek een tweestrijd te gaan worden totdat Roel laat in de wedstrijd ook zijn eerste ring miste. Martijn was niet meer te stoppen en na 30 beurten won hij de demonstratie bij Simnia door als enige alle 30 ringen mee te nemen. In de ochtend werd zoals altijd gestreden om de Jan Maas beker. Een puntenkoers op 32-26-20-14 mm. Ook hier hoefde niet gekampt te worden omdat Roel Willemse de enige was die deze ringen allemaal wist mee te nemen en daarmee evenals vorig jaar deze prijs won. Na de middag werd er ook nog gereden op een kleine ‘kies uw puntenkoers’. De rijders mogen hierbij zelf kiezen welke ring in de bus gaat en moeten zoveel mogelijk punten verzamelen. Er werd al druk gerekend en gekeken wat er nodig was om te winnen totdat Martijn Minderhoud koos voor een ommekeer op 10mm en deze ook allebei wist te steken wat hem het maximaal aantal punten opleverde. Niemand wist dit kunstje te herhalen en zo won Martijn deze puntenkoers. Drie bekers zijn er beschikbaar voor de laatste 10 beurten. Tristan de Visser 1e beker,troefde Sander Willemse 2e beker en Bram de Visser 3e beker af in de kamp. Het slotstuk van de dag en ook het ringrijseizoen in Domburg was de strijd om de pollepel. Martijn zette hier nog even de puntjes op de i door de 10mm als enige in te steken en hiermee de grote winnaar van deze dag te worden. De prijzen voor de versiering gingen naar Roel Willemse bij de trekpaarden en Simon de Visser bij de categorie overige.

 

 

 

ZRV wedstrijden

Jongerenwedstrijd De officiële seizoen opener van het ringrijden vond dit jaar plaats in Oost-Souburg. De jongerenwedstrijd werd verreden in twee banen waardoor een groot deelnemers veld aan de start kon verschijnen. Vier deelnemers vanuit de Domburgse Ringrijders waarvan voor zeker drie het mogelijk de laatste keer geweest is dat ze mochten aantreden als ‘jongere’. In de baan kwamen; Lotte Provoost, Emiel Provoost, Niels Joziasse en Tristan de Visser. Een ijskoude ochtend zo vroeg in mei zorgde ervoor dat jassen en truien niet aan te slepen vielen. Later op de dag verscheen de zon en kon er toch nog genoten worden van een mooie voorjaarsdag. Er werd prima gereden door de Domburgse deelnemers waaronder ook twee voormalig winnaars van deze wedstrijd. Sterker nog de laatste jaren werd de hoofdprijs vaak door een Domburger opgeëist.Dit jaar was het lang spannend of dit weer zou gaan lukken. Duidelijk was in ieder geval dat het na de middag niet meer in eigen handen lag door minimaal één misser tijdens de ochtenduren. Na 30 beurten was er nog één rijder met een volle bak – ook nog eens voor de eerste keer-  en dat was Bram van Boxtel van de afdeling Gapinge. Hij hield het hoofd koel ondanks de druk van Tristan en won daarmee de 1e prijs. Tristan reed sterk behaalde een 2e plaats met 29 ringen. Emiel mistte twee ringen en liet in de kamp de broers Dingemanse achter zich waardoor hij als derde op het podium mocht plaatsnemen met 28 ringen. Lotte en Niels reden naar een keurige 7e en 8e plaats met 27 en 26 ringen. In het versieringsklassement pakte Tristan ook de tweede plaats in de categorie overige! De pollepel werd dit jaar gewonnen door een dame uit Meliskerke. Iris de Klerk stak 10mm en liet daarmee alle overige kampers achter zich.

Ereklas In Meliskerke verzamelde de top van de klasse rijders zich voor de jaarlijkse ereklas. Na twee opeenvolgende titels van Domburg 1 waren ook voor dit jaar de verwachtingen weer hooggespannen. Na de eerste beurt liepen de titelaspiraties van Domburg 1 een grote deuk op door een misser van Roel Willemse. Met zo’n vroege misser wist dit drietal met verder Tristan de Visser en Martijn Minderhoud dat het voorlopig alleen maar kon gaan achtervolgen. De achtervolging werd ingezet en tot de middag bleef dit drietal foutloos en met 44 van 45 ringen zat het aan de staart van twee koplopers. Gapinge 1 stak er 45 van de 45 evenals Domburg 2. Coen Minderhoud, Emiel Provoost en Sander Willemse startten ijzersterk en hielden dit foutloos vol tot aan de middag. Inmiddels was er ook een aardig gat ontstaan met de drietallen eronder en was wel duidelijk dat de strijd om het kampioenschap tussen deze drie drietallen zou gaan. In de middag ging het algehele niveau een klein beetje naar boven. Domburg 1 -2 en Gapinge 1 bleven foutloos tot de 25e beurt. Roel miste zijn tweede ring van de dag waardoor Domburg 1 met nog 5 beurten te gaan het uitzicht op titelprolongatie kwijt raakte. Voor de derde prijs waren geen echte kapers meer in de buurt en na 30 beurten won Domburg 1 met 88 vd 90 dan ook de derde prijs. Voor de eerste en tweede prijs was de spanning enorm. De nek-aan-nek race van Domburg 2 en Gapinge 1 leek naar een ongekende climax te gaan omdat beide drietallen op de ’90 koers’ zaten. Zou het dan gaan gebeuren dat alleen 90 ringen niet genoeg zouden zijn voor een kampioenschap? De 29e beurt besliste anders. Een misser van Coen Minderhoud betekende het einde van de kans op twee drietallen met 90 ringen. Het kampioenschap was nog zeker niet uit zicht maar met nog één beurt te gaan lag alles in handen van Gapinge 1. Dit ijzersterke drietal liet het niet meer liggen en eiste met 90 vd 90 ringen de Ereklas titel weer voor zich op. Domburg 2 hield het hoofd koel en met 89 vd 90 ringen leverde het een uitstekende prestatie die beloond werd met het reserve kampioenschap. Waar het bovenin drie drietallen waren die zorgden voor spanning, daar waren het onderin vijf drietallen die tot in de laatste beurt moesten strijden voor nog een jaar Ereklas. Helaas lukte dit niet voor Biggekerke 4 en Westkapelle 1. In de strijd om de persoonlijke titels waren er 4 Domburgers kansrijk. Tristan, Sander en Martijn haakte al vroegtijdig af in de kamp op de ringen van 26 en/of 20mm. Emiel ging langer door en zette uiteindelijk de druk op alle ander overgebleven rijders door in één keer 14mm mee te nemen. Alleen Koen Minderhoud (Westkapelle) en Rudy Koets (Biggekerke) konden nog volgen. Na twee missers op 10mm was het de derde keer wel raak voor Emiel waardoor hij alleen overbleef met Koen Minderhoud. Na weer twee missers kregen de mannen nog één kans en nu was het Koen die de 10mm als enige meenam en daarmee het persoonlijk kampioenschap won. Voor Emiel resteerde een mooi persoonlijke reserve kampioenschap! Na twee kampioenschappen op rij en meerdere reservetitels werd er ook dit jaar weer knap meegestreden om de hoogste plaatsen. Een ongekende luxe waarbij de drietallen nauwelijks voor elkaar onderdoen en er voor de Domburg supporters altijd iets te genieten valt tijdens de Ereklas, het snijpunt van folklore en sport.

Tweede klas Het derde drietal van Domburg mocht dit jaar rijden in Koudekerke. Een stevige regenbui in de vroege ochtend zette iedereen op scherp. Gelukkig bleef het hierbij en was het verder mooi ringrijweer. Domburg 3 bestaande uit: Niels Joziasse, Joyce de Visser en Melanie van der Meule startte goed en de groene sjerp mocht al snel om de schouders. In de loop van de ochtend volgden een paar missers waardoor deze weer ingeleverd moest worden. Desondanks reed Domburg mee in de top van het klassement en bleven de promotieplaatsen nooit ver uit beeld. In de middag eenzelfde beeld. Alleen Aagtekerke 3 bleef onverstoorbaar rijden en verdween steeds verder uit beeld. Rond de 25e beurt stond Domburg op een derde plaats met twee ringen achterstand op Zoutelande 1. De druk erop houden door in te blijven steken dan was nog alles mogelijk en dat bleek. Domburg 3 liet nauwelijks missers meer noteren terwijl Zoutelande 1 beurt na beurt ging missen. Zo ging ons jeugdige drietal al snel erop en erover en stond het met nog één beurt te rijden riant op de tweede plaats. Gespannen gezichten voor de laatste beurt maar dat bleek nergens meer voor nodig. Zoutelande 1 miste ook in de laatste beurt een ring waardoor de tweede plaats voor Domburg  3 al zeker was en de laatste beurt een triomftocht werd om het ringen aantal nog verder uit te breiden. Na 30 beurten eindigde Domburg 3 met 79 van de 90 ringen op een tweede plaats achter kampioen Aagtekerke 3. Reservekampioen en promotie naar de Eersteklas, wat een pracht prestatie van dit drietal! Niels stak er 27, Joyce 25 en Melanie verbeterde haar persoonlijk record door ook 27 ringen te steken. Het degradatiespook bezocht Koudekerke 4 en Gapinge 7, zij proberen het volgend jaar in de derdeklas.

1e folkloristische dag Tijdens de 1e folkloristische dag wist Coen Minderhoud met 29 ringen in 30 beurten de wedstrijd te winnen. In een kamp versloeg hij Cor Janse, Johnny Wisse en Ronald Geertse.

Vrije wedstrijd Vlissingen Vijf rijders van onze vereniging gingen in Vlissingen de strijd aan tijdens de vrije wedstrijd met 65 andere deelnemers. Al vroeg op de dag werd duidelijk dat topprestaties en droge kleding er niet in zaten op deze dag. Regen en vooral een sterke windkracht 6 raasde over het Bellamy park en maakte er een waar slagveld van. Na 16 beurten reden er nog slechts 4 rijders aan kop met 16 gestoken ringen waardoor zelfs de groene sjerpen uit de tas konden. Roel Willemse en Tristan de Visser trotseerden de wind en behoorden tot dit selecte gezelschap. Na de middag volgde nog een misser waardoor het er spannend werd want met drie rijders en drie prijzen voor het dag-kampioenschap zou het weleens kunnen gebeuren dat rijders met één misser ook nog kans maakten in deze barre omstandigheden. Zover kwam het uiteindelijk niet want Tristan, Roel en Levi de Witte van de afdeling Ritthem staken 30 van de 30 ringen. In de kamp om het dag-kampioenschap ging het snel want op 20mm viel al de beslissing. Alleen Levi wist in te steken en won daarmee de wedstrijd. In strijd om de resterende podium plaatsen won Roel van Tristan waarmee onze rijders 2e en 3e werden. Voor de 10 bekers kwamen nog 14 rijders in aanmerking. Hier ging Domburg aan de haal met vier bekers. Roel won de 9e en Emiel Provoost de 8e. Aan de top van het bekerklassement vonden we Coen en Tristan terug. Na een mooie strijd eiste Coen de 3e beker op. Tristan zorgde voor een prachtig toetje want hij won na een lange kamp met dagwinnaar Levi de Witte de 1e beker!

Sjezenrijden Vlissingen Bij het sjezenrijden in Vlissingen behaalde Joyce de Visser samen met Hubert van der Maas een prima 2e plaats met in totaal 97 gestoken ringen.

Tweede folkloristische dag  Voor vele ringrijders en supporters is de 2e Folkloristische dag in Middelburg het hoogtepunt van het ringrijders seizoen. Zo half augustus is het voor sommigen de laatste wedstrijd en de fanatiekelingen leven hier soms al weken naartoe. De editie van 2017 zal door de meeste rijders worden herinnerd als nat, nat en heel erg nat. Na een natte ochtend volgde begin van de middag nog een grote lange bui met regen waardoor het zand in de meeste banen veranderde in een dikke plakkerige pap. De hoofdbaan moest zelfs compleet voorzien worden van nieuw zand voordat er gekampt kon gaan worden om het Zeeuws Kampioenschap en de Koninklijke Bekers. Door de slechte omstandigheden werd besloten om 27 beurten te rijden waarvan de laatste 12 mee telden voor het bekerklassement. Van de 10 Domburgse deelnemers mochten Roel Willemse, Coen Minderhoud, Emiel Provoost en Tristan de Visser zich opmaken voor de strijd om het Zeeuws Kampioenschap. Samen met 14 anderen maakten ze er een mooie strijd van. Op 14 millimeter ontstond een definitieve schifting voor de ereplaatsen doordat vijf rijders deze ring mee wisten te nemen. Hieronder ook Roel namens Domburg.
Op 10 millimeter viel de eerste beslissing. Alleen Teun Dingemanse van de afdeling Grijpskerke wist in te steken waardoor hij zich een jaar lang Zeeuws Kampioen Ringrijden mag noemen. Voor Roel volgde een herkansing en na een paar beurten kampen wist hij een mooie 3e plaats op het podium te bemachtigen. Voor de bekerkamp voegden ook Martijn Minderhoud en Frank Passenier zich bij de vier anderen, zij wisten de laatste 12 ringen mee te nemen. Helaas lukte dit niet voor Sander Willemse, Niels Joziasse, Claudia de Kraker en Lotte Provoost. Doordat direct de ring van 20mm in de bus kwam vielen er grote klappen op de eerste kampbeurt. Helaas was dit net even te klein voor Frank en Martijn, zij vielen direct af. Op 14mm kwamen de andere vier rijders terug en alleen Roel wist in te steken waardoor hij lang mocht gaan wachten op de strijd om de eerste 8 bekers. Voor bekers 9 t/m 14 werd hard gestreden en na lang kampen waarbij ook de 10mm meerdere malen gestoken werd wist Tristan beslag te leggen op de 9e beker. Roel mocht op 10mm terugkomen voor de hoofdprijzen. Door twee missers verdwenen de hoofdprijzen uit beeld voor Roel hij kampte zich uiteindelijk na veel beurten naar een 7e beker. Het Beeldje van Prinses Beatrix ging voor het eerst in zijn carrière naar de voorzitter van de ZRV, Dennis Willeboordse. In het versieringsklassement won Tristan al vele prijzen en ook dit jaar was dat het geval. In de categorie overige won hij met twee punten verschil de eerste prijs.

Grote sjezenwedstrijd Tijdens de grote sjezenwedstrijd op 16 september in Westkapelle was Joyce de Visser vanuit Domburg de enige deelnemer. Zij zat samen met Hubert van der Maas in de sjees. Met 65 ringen in 68 beurten werden zij 17e in een deelnemersveld van 33 combinaties.

Wij danken onze leden en medewerkers, het Z.R.V. bestuur, medewerkers en sponsors en wensen een ieder een gezond en voorspoedig 2018.