Jaarverslag van de Domburgse Ringrijders Vereniging 2018

Lees hier het jaarverslag van 2018

Jongerenwedstrijd

Het ringrijdersseizoen startte met de jongerenwedstrijd en vond dit jaar plaats in Oostkapelle. Dit jaar reden er 38 jonge rijders mee, waarvan twee deelnemers vanuit de Domburgse Ringrijders; Lotte Provoost en Emiel Provoost. Voor Emiel het laatste jaar dat hij mocht meerijden met de jongerenwedstrijd. In 2012, 2014 en 2016 wist hij de jongerenwedstrijd te winnen. Voor hem een mooie kans om ook in 2018 de wedstrijd op zijn naam te zetten. Emiel had er duidelijk zin in, hij reed een uitstekende wedstrijd en stak 30 van de 30 ringen. Maar ook Rick Eckhardt van de afdeling Gapinge reed een keurige wedstrijd, hij stak ook 30 van de 30 ringen. Na een mooie kamp stak Emiel de 10 mm en schreef de jongerenwedstrijd (weer) op zijn naam. Ook Lotte reed een prima wedstrijd, zij stak 26 ringen en eindigde op de 11e plaats. Aan het eind van de wedstrijd wordt er gestreden om de pollepel. Die werd dit jaar gewonnen door Esmee Wijkhuis van de afdeling Nieuwland, zij wist als enige 14 mm te steken. De versieringsprijzen gingen naar Nancy de Visser afdeling Oostkapelle en Rick Eckhardt van de afdeling Gapinge.

Ereklas

De titel van de ereklas is weer terug in Domburg. Na de 2e en 3e plaats achter Gapinge in 2017 was het nu weer Domburg 1 dat ervandoor ging met het kampioenschap in de hoogste klasse van het ringrijden! Voor Domburg kwamen dezelfde 6 namen als in 2017 in actie. Enig verschil zat hem in de verdeling per drietal. Domburg 1 bestond uit Tristan de Visser, Coen Minderhoud en Roel Willemse. Domburg 2 uit Emiel Provoost, Sander Willemse en Martijn Minderhoud. In een koud Grijpskerke werd de start zeker niet gemist door de beide Domburgse drietallen. Na vijf beurten mochten de groene sjerpen om de schouders samen met Ritthem 1, Gapinge 3 en Nieuwland 1. Naar mate de ochtend vorderde bleef het maar koud op de kerkring. Op de Domburgers had dit gelukkig geen invloed en na 15 beurten stonden beide drietallen aan kop met een 100% score. De concurrentie was in de loop van de ochtend gaan missen en daardoor stond Domburg zelfs alleen aan kop. Wel op de voet gevolgd door Biggekerke 1 met slechts 1 misser. Een goede ochtend zegt nog niks voor de middag. Dat wisten we nog van de ereklas in 2014, (overigens ook in Grijpskerke) toen een mooie  voorsprong niet vastgehouden kon worden. Zaak om lekker te beginnen na de middag en dat lukte zeer goed. Na 19 beurten was er nog niks veranderd en dat beloofde veel spanning voor het laatste deel van de wedstrijd. In beurt 20 schudde het publiek toch wakker want Sander Willemse miste zijn eerste ring. Hierdoor kwam Domburg 1 alleen aan de leiding en ging Domburg 2 naar een gedeelde tweede plaats met Biggekerke 1. Kort daarna, in beurt 22 liet Biggekerke een steek vallen en daarmee groeide de voorsprong van Domburg 1 naar twee ringen! Domburg zat op koers voor een 1e en 2e plaats maar de druk was hoog met Gapinge en Biggekerke 1 kort daarachter. De spanning liep verder op en helaas voor Domburg 2 zorgden missers in de 26e en 28e beurt er voor dat het behalen van een ereplaats niet meer in eigen handen lag.

Domburg 1 zat goed en met een comfortabele voorsprong kwam het kampioenschap steeds dichterbij en stond ook de 100% score nog steeds op de borden. De 29 beurt zorgde voor opwinding. Coen Minderhoud miste zijn eerste ring en met een rondje  2 van de 3 was de marge nog slechts 1 ring. De laatste beurt kon dit drietal zich dan ook geen fouten meer permitteren. Beurt 30 begon met Gapinge 1 die geen fout meer maakte en eindigde op 88 van 90 ringen. Hierdoor kon Domburg 2 definitief geen 2e meer worden en was het afhankelijk van Biggekerke 1 voor de kans op een ereplaats. Alle ogen waren echter op Domburg 1 gericht. Kopman Tristan gaf het goede voorbeeld, Coen volgde, stak ook in waarna Roel de klus klaarde en de Domburgs Ringrijders Vereniging voor de derde keer in vier jaar feest mocht vieren! Met van 89 van 90 was het ereklas kampioenschap 2018 een feit! Domburg 2 maakte geen fout in de laatste beurt maar ook Biggekerke 1 deed dat niet. Daardoor eindigde Domburg 2 op een vierde plaats. De 2e plaats ging na een kamp naar Gapinge 1 waardoor Biggekerke 1 de derde prijs in ontvangst mocht nemen. Voor het persoonlijk kampioenschap had Domburg drie ijzers in het vuur. Roel haakte af op 20mm, Tristan op de 14mm waardoor alleen Emiel zicht kreeg op een persoonlijke prijs. Hij moest het echter afleggen tegen de lokale favoriet en Zeeuws kampioen Teun Dingemanse op de 10mm ring. Zoals altijd hield Emiel het hoofd cool en sleepte hij in de herkansing (evenals in 2017) toch de persoonlijke reservetitel uit het vuur. De strijd bovenin was spannend maar ook onderin het klassement viel de beslissing pas in de laatste beurten. Voor Biggekerke 3 was het een lange dag. Vanaf de eerste beurt stond het drietal onderaan en ze kregen het tij niet meer gekeerd. De tweede degradatieplek was lange tijd weggelegd voor Nieuwland 1 die in de vroege ochtend juist zo goed begonnen was tijdens het ereklas debuut. Met een enorme eindsprint werd de druk op Meliskerke 1 echter zo opgevoerd dat dit drietal bezweek met 4 missers in de laatste 4 beurten. Hierdoor degradeerde de kampioen van 2002 naar de 1e klas.

Eerste klas

Na de mooie promotie van vorig jaar mocht Domburg 3 het dit jaar in de eerste klasse van het ringrijden gaan proberen. Dat is op zich al heel erg leuk en als dan ook de afdeling Middelburg deze wedstrijd krijgt toegewezen tijdens de ledenraad dan mag je ook nog eens op het prachtige Abdijplein in Middelburg rijden. Voor Domburg 3 verschenen in de baan Niels Joziasse, Lotte Provoost en Joyce de Visser. Door het reservekampioenschap van vorig jaar stond Domburg helemaal onderaan het bord. Dit deed geen recht aan de positie in het klassement. Lotte kende een moeizame start met twee missers maar herstelde zich prima. Na vijf beurten stond Domburg netjes in de grote middenmoot. Niels en Joyce reden sterk en na 15 beurten hadden zij beide nog maar één ring gemist. Met 39 van de 45 ringen hoefde het drietal niet meer naar beneden te kijken na de middag. Dat rijdt toch een stuk lekkerder en wellicht dat er met een sterke middag nog wat meer in het vat zat. Dan moesten de topdrietallen van Koudekerke 1 en Zuid-Beveland 1 wel flink wat steken laten vallen want met 44 van de 45 ringen tijdens de middagpauze gingen deze drietallen ruim aan de leiding. Direct na de middag lieten de koplopers wat ringen hangen. De spanning aan de top van het klassement nam toe en meerdere drietallen meldde zich. Domburg 3 kon niet dichterbij komen door twee missers vroeg in de middag. Een promotieplaats kwam daardoor nooit echt in het vizier en leek een veilige plaats in de middenmoot  wel gegarandeerd. Dat de spanning aan het einde van de wedstrijd toenam was wel te merken.  De top dunde snel uit en Koudekerke 1 reed soeverein naar het kampioenschap. Zuid-Beveland 1 volgde op drie ringen achterstand maar zag het reserve kampioenschap en de felbegeerde promotie niet in gevaar komen. Domburg 3 eindigde de wedstrijd zeer sterk en maakt de laatste 6 beurten geen enkele fout meer. Daardoor stoomde het nog op naar een gedeelde 4e plaats met 79 van de 90 ringen! Een prachtige prestatie van dit drietal die als volgt de ringen verdeelde Niels stak er 28, Lotte 23 en Joyce nam evenals Niels ook 28 ringen mee. Het persoonlijk kampioenschap werd gewonnen door Arjen Bosgra van de afd.Koudekerke voor Koen Minderhoud van de afdeling Westkapelle.

Domburgse kermis

Evenals vorig jaar startten ook dit jaar 19 rijders met de traditionele ringrijderij tijdens de Domburgse Kermis. Vanwege het altijd ‘drukke’ programma van de kermiswedstrijd werd gewoon om 8.00 uur gestart. De eerste tussenstop van dag was de tussenkomst van de Gaaischieters die hun prijs overhandigden. Na een driewerf hoera mochten de rijders nog even in de baan blijven staan om uitgebreid stil te staan bij twee jubilarissen. Adriaan Provoost ontving een medaille voor zijn 40e! deelname. Frank Passenier werd in het zonnetje gezet voor zijn 25e deelname! Beide heren kregen tevens een mooie speech en er waren bloemen voor de familie. Ook langs deze weg nogmaals van harte gefeliciteerd met behalen van deze mijlpalen. Wij hopen jullie nog veel jaren actief te zien voor onze vereniging. Terug naar de wedstrijd waar de beurten om de ochtendbekers verreden werden. Drie stuks met het beeld van wijlen Jacques Passenier als hoofdprijs. Milou van Belzen tekende voor de grote verrassing door gerenommeerde rijders achter zich te laten en de 3e beker te winnen. De 2e beker was voor Tristan de Visser en de 1e beker ging naar de specialist op de ochtend bekers Martijn Minderhoud. Met recht dé specialist want Martijn won deze zeer geliefde prijs in eigendom, een unieke prestatie! Het niveau lag hoog waardoor de middagpauze gehaald werd met nog vijf rijders met de volle bak van 18 ringen. Na de middag werd er goed doorgereden en verheugd iedereen zich langzaamaan al voor de pauze in Tramzicht. Aan kop van de wedstrijd vielen Niels Joziasse en Martijn Minderhoud even af door een misser. Na een lange pauze in Tramzicht of het terras ervoor kon met frisse moed begonnen worden aan het slotstuk van de wedstrijd. Na 30 beurten hielden we nog twee rijders over met 30 van de 30 ringen. Tristan de Visser haakte in de 29e beurt af door een misser waardoor Emiel Provoost en Joyce de Visser met z’n tweeën mochten gaan kampen om de winst. Uiteindelijke was het Emiel die de kamp in zijn voordeel wist te beslissen en evenals vorig jaar de winnaar werd.

Joyce bleef niet lang treuren want in de bekerkamp nam ze revanche op Emiel. In weer een tweestrijd wist ze Emiel nu wel te verslaan en daarmee haar superdag te bekronen met een dikke hoofdprijs de 1e beker! De familie de Visser en Emiel  kwamen elkaar ook weer tegen in de bekerkamp. Nu was het echter Bram die aasde op de fraai beschilderde pollepel. Toch kwam hij na een lange kamp net tekort waardoor Emiel ook de pollepel mee naar huis mocht nemen. In het versieringsklassement stonden de bekende namen weer vooraan. Tristan de Visser won de categorie warmbloed en Melanie van der Meule deed dit bij de koudbloeds. Na een heerlijke dag ringrijden met goed weer, veel gezelligheid, mooie prestaties en twee jubilarissen werd er nog tot laat kermis gevierd in de Stationstraat. We kijken terug op een fantastische kermis.

1e folkloristische dag

Een bekende weerman van televisie geeft altijd cijfers voor bepaalde evenementen. Het barbequeweer een …, het strandweer een… Als hij het ringrijweer tijdens de 1e folkloristische dag een cijfer mocht geven dan was dit een dikke 10 geweest! Niet te warm, niet te zonnig en nagenoeg geen wind maakte het een perfecte ringrij en sjezen dag. Twee Domburgers mochten onder deze omstandigheden de ringbaan in. Lotte en Emiel Provoost reden met 25 andere rijders de demonstratie ringrijden. Het goed weer bracht ook hoogstaande prestaties. Na 30 beurten staken 10 rijders 90% of meer. Lotte en Emiel droegen hier hun steentje meer dan bij. Lotte miste slechts één ring en eindigde op een gedeelde 5e plaats. Doordat er zo goed gereden werd moest je een volle bak steken om zicht te houden op één van de drie bekers. Emiel trok zijn topvorm in 2018 moeiteloos door, bleef foutloos en mocht met Teun Dingemanse, Krijn Coppoolse en Jasper van der Maas gaan uitmaken wie er kampioen werd. In de kamp miste Emiel de 20mm. Ook Jasper van der Maas liet deze ring hangen waardoor de 3e beker voor beide rijders het hoogst haalbare werd. Emiel wist in 2e instantie deze ring wel mee te nemen en won daarmee de 3e beker. Krijn Coppoolse won de 2e beker en de winst ging naar de Zeeuws kampioen Teun Dingemanse.

Demonstratie op de markt

Voor het eerst werd de demonstratie op de markt in Domburg verreden in een nieuw concept. Alle Domburgse deelnemers mochten een gastrijder uitnodigden en was er ruimte voor gastrijders uit de direct omliggende dorpen. Dit leverde een mooi deelnemers aantal van 20 rijders op. Ondanks het prachtige strandweer was er weer veel publiek op de been die naast het ringrijden ook op de boerenmarkt afkwamen. Nadat er een tiental beurten gereden waren was het tijd voor de koppelprijs. Deze werd verreden in een puntenkoers op 32, 26 en 20mm. Het werd een spannende strijd die tot op de laatste ringen spannend bleef. Uiteindelijk verzamelde Roel Willemse en Edwin Dellebeke net een paar punten meer dan alle andere koppels. De wedstrijd ging in volle vaart verder en er werd zeer goed gereden. De individuele puntenkoers op 26, 20 en 14 mm was de tweede onderbreking van de reguliere beurten. Hier leek een kamp met meerdere rijders op 10mm in de maak maar nagenoeg iedereen liet de 14mm hangen. Alleen gastrijder Levi de Witte wist alle punten te scoren en won deze extra prijs. De mooiste combinatie ruiter en paard werd niet voor het eerst gewonnen de Tristan de Visser. Hij had zoals altijd weer prachtig versierd en zag er zelf ook weer piekfijn uit. Na 30 beurten waren er vijf rijders met een volle bak. In de kamp om de overwinning haakten Levi de Witte, Roel Willemse en Joyce de Visser af op 20mm. Krijn Coppoolse en Emiel Provoost staken 20 en 14mm waardoor de 10mm in de bus kwam. Op deze ring besliste Emiel de strijd in zijn voordeel en won hij alweer zijn vierde! wedstrijd in 2018. Krijn Coppoolse kreeg een kans om zich te revancheren in de strijd om de 1e beker. Hij stak in deze kamp t/m 14mm evenals Roel Willemse en Levi de Witte. Wederom kwam de 10mm in de bus en nu wist Krijn deze als enige mee te nemen. Waardoor hij als eerste gastrijder ooit met deze prijs naar huis ging. Waar er vroeg in de middag misschien nog niet op scherpst van de snede werd gereden op de kleine ringen daar leek alles opgespaard voor de kampen aan het einde van de dag. De kamp om de pollepel bewees dat nog maar eens want 10mm insteken was hier niet genoeg. Zowel Tristan als Emiel namen de eerste keer de 10mm mee. De tweede beurt zette Emiel de toon door weer in te steken. Nu kon Tristan niet volgen en daarmee won Emiel ook de pollepel, zijn vierde in 2018. Een prachtige, gezellige dag met mooie folklore en veel publiek tot in de laatste kamp beurten!

Vrije wedstrijd Vlissingen

Onder tropische omstandigheden werd in Vlissingen de vrije wedstrijd verreden. Zoals de laatste jaren gebruikelijk mogen de rijders van deze wedstrijd op vrijdag aantreden waarna op zaterdag de 4e klas en de sjezen volgen. Vier vertegenwoordigers vanuit onze vereniging gingen van start, Tristan de Visser, Niels Joziasse, Lotte Provoost en Emiel Provoost. Ondanks het warme weer werd er zeer goed gereden en na 16 beurten rond het middaguur waren er ook nog 16 rijders met een volle bak waaronder Emiel en Tristan. Na de middag vielen er langzaamaan toch wat rijders af waardoor de groene sjerpen nog uit de tas kwamen. Tien rijders begonnen met een volle bak aan de laatste beurt. Toen de rookwolken van de -altijd moeilijke- laatste beurt opgetrokken waren bleven hier nog zeven rijders van over waaronder ook Emiel die weer een volle bak stak. Tristan was helaas afgevallen door een misser in de laatste 10 beurten waardoor hij ondanks zijn 29 ringen direct klaar was. Ook Lotte was klaar na 30 beurten en eindigde met 26 ringen op de 38e plaats. Emiel mocht met zijn 30 ringen starten in de kamp om het dagkampioenschap en toonde daar weer zijn supervorm. Hij reed weer een nagenoeg foutloze kamp en dan kom je altijd dicht bij de hoofdprijs. Op de 10mm ring moest hij alleen zijn meerdere erkennen in Sebastiaan Sturm van de afdeling Gapinge. In de kamp voor de 10 wisselbekers kwam ook Niels aan de beurt. Een enorm hoog niveau werd er getoond in deze kamp. Maar liefst negen rijders staken de 14mm. Na lang strijden bleven drie rijders over voor de 1e beker. Niels redde het helaas niet en bleef zonder beker. Emiel was er weer bij  in de strijd om de 1e beker, met ditmaal Dennis Willeboordse en Teun Dingemanse. Na een lange kamp moesten de rijders na drie missers zelfs terug op 14mm. Uiteindelijke besliste Emiel deze kamp in zijn voordeel waardoor hij naast een tweede plaats met de 1e beker naar huis ging! De prijs voor de versiering werd altijd verreden over twee dagen. Nu wordt deze op vrijdag en zaterdag uitgereikt. Tristan won  de 1e prijs in de categorie overige tijdens de vrije wedstrijd.

Sjezenrijden Vlissingen

De sjezenrijders rijden tegenwoordig weer hun rondjes op de zaterdag gelijk met de 4e klas ringrijden. Twee ringen staan opgesteld in een klein rondje over het Bellamy park. Zeven koppels namen de moeite om in klederdracht in de sjees aan te treden. Gelukkig werd het niet zo warm als een dag eerder. Joyce de Visser stapte in de sjees met Hubert van der Maas van de afdeling Zuid-Beveland. Hubert was een week eerder nog actief als gastrijder in Domburg tijdens de demonstratie en reed een dag eerder zeer verdienstelijk in de vrije wedstrijd mee. In de sjees ging het dit koppel ook goed af. Na18 ronden bleven ze foutloos en staken in totaal 72 ringen. In de kamp om de eerste plaats was alleen het duo Irina Trujillo en Koos Zijl net iets sterker.

Klassementswedstrijd

Wat hadden we een prachtige dag met ringrijden tijdens onze klassementswedstrijd. Schitterend weer, 25 deelnemers en weer een massa publiek langs de baan. Er werd prima gereden door de deelnemers en na 12 beurten was het tijd voor de eerste kamp van de dag op de ochtendbekers. Coen en Martijn Minderhoud maakten er vroeg op de ochtend al een mooi spektakel van. Nadat beide de 10mm staken was het Coen die als enige dit kunstje nog een keer flikte en daarmee de 1e ochtendbeker won. Na 14 beurten was het tijd om de paarden te verzorgen en met z’n allen een hapje te gaan eten. Met nog vijf rijders aan de kop beloofde het een spannende middag te worden. In de middag moesten we zowaar nog door gaan rijden om niet al te laat klaar te zijn. Rond 16.15 waren de 30 beurten vol gemaakt en mochten vier rijders zich klaarmaken voor de kamp om het dagkampioenschap. In de kamp waren Joyce de Visser en Tristan de Visser de eerste afvallers. De climax ging tussen Martijn Minderhoud en Emiel Provoost op 10mm. Martijn reed als eerste en miste deze ring. Emiel zat op de het achterhandje en wist dat evenals de afgelopen weken weer zeer koelbloedig af te maken! Een foutloze kamp bezorgde Emiel alweer zijn vijfde ! overwinning dit jaar en de derde op rij in Domburg. Na dit spektakel was het tijd voor de bekerkamp die voor het eerst opgedeeld is in een grote en kleine finale. De kleine finale kende met Frank Passenier al de winnaar zonder te kampen. Een sterke middag met 7 van 8 op de bekers leverde Frank de 1e beker kleine finale op. Ook Simon de Visser reed een uitstekende laatste 8 beurten en won direct de 2e beker. Bekers 3 en 4 bleven nog over en daarvoor melden zich vijf rijders. Claudia de Kraker, Adriaan Provoost, Maurice Bernard, Wilco van Eijzeren en Michiel Provoost. Uiteindelijk ging het tussen Wilco van Eijzeren en Michiel Provoost, Michiel won de 3e beker en Wilco de 4e beker. Dan de grote finale, hier kwamen heel wat rijders in actie om de eerste vier bekers. Na de 14mm waren er nog vier rijders over. Emiel Provoost, Coen Minderhoud, Martijn Minderhoud en Denise Klap. Ook hier liet Emiel zien dat hij in uitstekende vorm verkeert dit jaar, hij pakte de dubbel en won dus de 1e beker in de grote finale. Coen reed ook een sterke kamp en won de 2e beker. De 3e beker is door Martijn gewonnen en de 4e beker door Denise. De pollepel kende ook een mooie kamp. Veel rijders melden zich voor de laatste kamp van de dag. Uiteindelijk bleven Denise Klap en Niels Joziasse over. Niels had nog niet eerder een pollepel gewonnen, maar eens moet de eerste keer zijn. Na een spannende kamp won Niels de pollepel. We kijken terug op een gezellige en geslaagde klassementswedstrijd!

2e folkloristische dag Middelburg

Tijdens de zinderende finale tijdens de 2e folkloristische dag in Middelburg bekroonde Emiel Provoost zijn superjaar met een schitterende hoofdprijs. Hij won na een zenuwslopende kamp het beeldje van prinses Beatrix! In vijf banen reden 171 rijders 30 beurten voor het Zeeuws Kampioenschap waarvan de laatste 15 meetellen voor de bekerkamp. Voor Domburg kwamen 8 rijders uit in baan 4. Voor de middag waren er in het Domburgse kamp al een paar beslissingen gevallen. Lotte Provoost, Martijn Minderhoud, Sander Willemse, Tristan de Visser en Claudia de Kraker misten allen één of meerdere ringen waardoor ze niet meer in aanmerking kwamen voor het Zeeuws kampioenschap waar 30 ringen altijd een vereiste is. Voor Martijn was ook de bekerkamp uit het zicht omdat zijn enige misser in de 16e beurt genoteerd werd. Na de middag viel ook Claudia af zij miste de vierde ring op de bekerbeurten. Sander kwam hier nog bij hij miste midden op de middag zijn tweede ring waardoor ook voor hem het toetje van de dag uit het zicht verdween. Na 30 beurten bleven er drie Domburgers over met een volle bak. Emiel, Coen en Roel bleven foutloos en mochten zich opmaken voor de strijd om het Zeeuws kampioenschap samen met 11 andere rijders. Tristan en Lotte bleven foutloos op de laatste 15 beurten en maakten zich gereed voor de bekerkamp. De strijd om het Zeeuws kampioenschap was van een bijzonder hoog niveau. Negen rijders -waaronder ook Emiel, Coen en Roel- kwamen terecht op de 14mm ring. Eén voor één vlogen de 14mm ringen erop. Ook Emiel wist te steken en alleen Coen en Roel moesten nog komen. Coen miste helaas en Roel volgde dit voorbeeld. Op de 10mm werd het niveau niet minder. De eerste rijders staken direct weer in waardoor de achtervolgers de druk voelde. Emiel zat op het ‘achterhandje’  en wist dat hij 10mm moest steken om zicht te blijven houden op een prijs. Helaas lukte hem dit niet en ging de strijd om de ereprijzen verder zonder Domburgse inbreng. Na een tweede beurt op 10mm kroonde Sebastiaan Sturm van de afdeling Gapinge zich voor de zevende keer tot Zeeuws Kampioen ringrijden. De tweede plaats was voor Koen Minderhoud van de afdeling Westkapelle en Rick Eckhardt van de afdeling Gapinge pakte de derde plaats. Door het hoge niveau in de eerste kamp werd besloten de bekerkamp op 20mm te beginnen. Dit valt niet mee voor de rijders en de schifting was dan ook groot. Bijna de helft van de 35 kampers miste en viel direct af. Helaas zaten hierbij ook Tristan en Roel. Op 14mm wisten Coen en Emiel in te steken waardoor zij in de wachtkamer mochten plaatsnemen in de wetenschap dat ze in ieder geval een beker mee naar huis namen. Lotte kwam terug op 14mm maar kon zich helaas niet meer naar een beker kampen. Op de 10mm staken Koen Minderhoud en Roy Paauwe als eersten waardoor de druk voor de overige rijders direct hoog was. Deze misten dan ook stuk voor stuk. Alleen Emiel bleef ijskoud, stak in en voegde zich bij de Koen en Roy in de strijd om de drie Koninklijke bekers. Coen Minderhoud liet 10mm in eerste instantie hangen maar door in de tweede poging als enige in te steken pakte hij een prachtige vierde beker! Na een poosje wachten was het tijd voor de grote finale om het beeldje van prinses Beatrix. Tweemaal misten Koen Minderhoud en Roy Paauwe de 10mm. Twee kansen voor Emiel om 10mm te steken en daarmee te winnen maar twee keer lukte het niet. De spanning was zicht- en voelbaar bij de rijders en publiek. De 14mm kwam weer in de bus en weer misten Koen en Roy. Voor Emiel een derde kans om voor het eerst deze prijs te winnen. Tot groot genoegen van alle Domburgers liet Emiel deze derde kans niet meer voorbij gaan en stak hij de 14mm!!! Emiel bekroonde zijn superjaar met een dikke vette hoofdprijs, Het Beeldje!!!

Demonstratie Simnia

De websites van buienradar, weerplaza en weeronline draaiden afgelopen week overuren. Zou na de stralende ringrijzomer er een kletsnatte seizoen afsluiting volgen? Gelukkig niet! De regenpakken konden de hele dag in de tas blijven en 23 rijders genoten van de uitstekende omstandigheden. Voor het eerst reden er bij deze wedstrijd ook gastrijders mee die door onze leden zijn uitgenodigd. Na een aantal beurten gereden te hebben was het tijd voor de puntenkoers om de ‘RJ Trofee’. Na de ringen van 32 – 26 – 20 mm waren er nog negen kanshebbers om de volle 10 punten te halen. Hiervoor moest nog wel de 14 mm gestoken worden. Dit bleek zo vroeg op de ochtend een probleem. Gastrijders Dingeman de Visser stak wel de 14mm en kwam daarmee op 8 punten. Hij zag vervolgens alle anders rijders sneuvelen op 14mm waardoor een verrassing en de maak leek. Dat was buiten Niels Joziasse gerekend. Als allerlaatste op het bord kon hij winnen door de 14mm te steken en dat deed hij dan ook waardoor hij zonder te kampen de eerste prijs van de dag binnenhaalde. De ochtend werd rustig doorgereden en het niveau was hoog met veel koplopers als gevolg. Na de middag vielen er langzaamaan wat koplopers af en ook op de bekers werd er regelmatig gemist. De tussenkamp na 20 beurten werd gewonnen door Roel Willemse op de 10mm ring. Na 25 beurten bleven er 4 rijders over met 25 van de 25. Tristan de Visser, Roel Willemse, Coen Minderhoud en gastrijder Joost Dingemanse starten de kamp op 26mm. Hier viel Tristan direct af. Coen miste als enige de 20mm waardoor Roel en Joost op 14mm in een tweestrijd overbleven. Roel zette de druk op de ketel door in te steken. Joost kon dit niet meer beantwoorden en miste waardoor Roel dagwinnaar werd. Hij won de bijbehorende trofee voor de vijfde keer waarmee hij deze in eigendom reed. Negen rijders staken de laatste 10 ringen en mochten strijden om 3 bekers. Op de 14mm bleven 5 rijders over. Ook hier waren het Roel en Joost die instaken en wederom gingen strijden om een hoofdprijs. Emiel Provoost schudde de concurrentie af en ging met de 3e beker naar huis. Op de 10mm was het weer Roel die de toon zette door direct in te steken. Joost wist wat hem te doen stond maar kon de kamp niet meer verlengen. Hij miste en daarmee pakte Roel ook de 1e beker. Maar liefst 18 rijders staken de laatste twee ringen voor de pollepel. Op de 14mm ging het hard en wisten alleen Sander Willemse, Bram de Visser en  Emiel Provoost in te steken. De eerste vaart op 10mm waren ze alle drie dichtbij maar was het niet genoeg. De tweede beurt was het Sander die de 10mm stak. Bram en Emiel konden niet volgen waardoor Sander aan de haal ging met de pollepel en bijbehorende fles bessenjenever. De bewoners van Simnia beoordelen altijd de paarden voor de versiering. Amy Crucq won in de categorie trekpaarden en Simon de Visser de categorie overige.

Grote sjezenwedstrijd

De afsluiting van het seizoen is al jaren de Grote Sjezenwedstrijd. Vanaf 2006 mogen de winnaars van deze wedstrijd zich ook Zeeuws Kampioen sjezenrijden noemen. In 2018 werd de wedstrijd georganiseerd door ons buurdorp Aagtekerke. Van onze vereniging kwam Joyce de Visser in actie. Zij stapte in de sjees met Hubert van der Maas van de afdeling Zuid Beveland. Zoals het hele ring- en sjezenrijseizoen 2018 was het nu ook weer uitstekend weer voor de deelnemers. Dat de mooie ronde in Aagtekerke in de smaak viel bij de deelnemers was te zien aan de tussenstand in de middagpauze. Maar liefst 10 koppels gingen kort pauzeren met 36 van de 36 ringen. Joyce en Hubert waren ook weer uitstekend op dreef en waren één van die tien koppels. Tijdens de sjezenwedstrijd in Vlissingen staken ze al 100%, Joyce wist dit jaar op het paard al drie keer 30 van de 30 te steken dus met de vorm zat het wel goed. Konden ze dit ook volhouden naarmate de spanning toenam in de middag? Na de middag werden er ook 9 ronden gereden en bleven Joyce en Hubert foutloos! Met 72 van de 72 te steken ringen mochten zij zich opmaken voor de kamp om het Zeeuws Kampioenschap. De kamp begon goed en op 26mm ging het duo sterk mee. Van de andere koppels viel er eentje af. Op 20mm moesten er vier ringen gestoken worden en met drie van drie zag het er goed uit. Helaas mistte Joyce in het zicht van de haven op ring vier. De titel was hiermee uit het zicht. Een kamp om plaats drie en vier op de 14mm resteerde. In deze kamp was het wederom de vierde ring die de beslissing betekende. Door een misser van Joyce eindigde het Domburg/Zuid-Beveland koppel op een prachtige vierde plaats! Het kampioenschap werd na twee spectaculaire en zenuwslopende ronden op 10mm gewonnen door Moniek Corbijn en Dennis Willeboordse van de afdeling Gapinge. Zij werden na 2017 voor de tweede keer Zeeuws kampioen.